7 ـ برخی اختلالات روانی: که مهمترین علائم آن عبارتند از وسواس، انزوا، رفتار کودکانه و توهم از اینکه دشمنان میخواهند او را از بین ببرند بنابراین احتمال ارتکاب جنایت دارند.
عوامل دیگری که با میزان بالا بزهکاری همراه است عبارتند از، تغییرات سریع اجتماعی، مهاجرت، زندگی در شهرهای شلوغ و پرجمعیت و تماشای مکرر برنامههای خشونت بار
بسیار ی از روان شناسان معتقدند که شروع زودرس رفتار بزهکارانه نشان دهنده رفتار ضد اجتماعی شدید و طولانی مدت خواهد بود. از قبل اعتقاد بر این بود که سه علامت در اوائل کودکی ایجاد آتش سوزی ـ شب ادراری، آزار حیوانات نشان دهنده رفتارهای ضد اجتماعی در سالهای بعد زندگی خواهد بود. پژوهش نشان میدهد عوامل دیگر عبارتند از: جنگجو بودن، جار و جنجال به راه انداختن، داشتن مشکلاتی در مدرسه و گریز از مدرسه و ناتوانی سازگاری با دیگران.
علتهای دیگر بزهکاری عبارتند از: 1 ـ خانوادههای ستیزهگر و متلاشی شده، چنین خانوادههایی یکی از عوامل اصلی و اولیه گرایش به بزهکاری محسوب شده است. زیرا اکثر ناراحتیهای نوجوانان زائیده امر و نهی و سختگیریهای والدین و بیمهری در کودکی و محرومیت و عدم رفاه و امنیت، عصبانیت والدین سستی اصول اخلاقی، حمایت زیاد از نوجوانان، آرزوهای جاه طلبانه والدین برای نوجوانان میباشد که گاهی هم به جنون منتهی میگردد. نوجوانانیکه در کودکی و در نوجوانی از آزادی و وسایل اولیه زندگی محروم بوده و نتوانستهاند به تحصیلات خود ادامه دهند مسلماً میخواهند حقوق از دست رفته را بدست آورند و انتقام خود را از والدین و اجتماع بگیرند اینست که بطور عمدمی به دنبال اعمالی میروند که برای آنها منع شده است بنابراین به طغیان و تجاوز برعلیه حقوق دیگران از طریق ارتکاب بزهکاری اقدام مینمایند، تا بدینوسیله فشارهای درونی و ناراحتیهای خود را تسکین داده باشند. غافل از اینکه دردی بر دردهای خود خواهند افزود. منازعات خانوادگی اعم از مشاجرات والدین و یا مشاجرات بین فرزندان، اعتیاد والدین به مواد مخدر و مشروبات الکلی، از رواجهای مکرر بوجود آوردن برادران و خواهران ناتنی، حسادت و تبعیض بین فرزندان، طلاق و غیره، همگی از عوامل معم بزهکاری نوجوانان و اطفال محسوب میگردند. اینگونه خانوادهها سازمانهائی بدون رخ هستند که هیچگونه عاطفه و محبتی بر آن حکمفرما نیست و بهمین جهت نوجوان احساس ناامنی میکنند و همین اضطراب و نگرانی و عدم تأمین زندگی اجتماعی او را وادار به خدافکاری مینماید. اینگونه نوجوانان به شدت از والدین خود ناراضی بوده و در عین حال چون نمیتوانند با آنها ستیزه کنند، به ناچار شورش و طغیان خود را در خارج از خانواده و نسبت به هم ردیفان والدین خود که اولیای اجتماع باشند به ظهور میرسانند، کودکی که دائماً در خانواده با بیمهری و خشونت روبرو بوده است نه تنها در نوجوانی احساس خشم نسبت به آنها مینماید بلکه خشم خود را به خارج از خانواه نیز انتقال خواهد داد که به آن میتوان نام بزهکاری داد.همچنین خانوادهایکه خاطر یکی از والدین باشد احتمالاً موجب ناراحتی و طغیان نوجوانان آن خانواده میگردد. زیرا اگر مادر نباشد نوجوان یا اطفال از کودکی احساس کمبود نموده و عواطف ناخوشایندی در او ایجاد میشود که عامل مهم بزهکاری به شمار میرود.
2 ـ مدرسه: مدرسه بعد از خانواده نقش بسیار مهمی در زندگی اجتماعی کودک و نوجوانان به عهده دارد زیرا دانشآموز اغلب بیشتر وقت زنده و فعال خود را در مدرسه میگذراند بنابراین اولیاء آموزشگاه بخوبی میتوانند ضمن مراقبت و کنترل رفتارهای نوجوانان به مشکلات و ناسازگاری آنها پیببرد. از طرف دیگر موقعیت و رفتار و برنامههای مدرسه اثر مهمی در علاقمندی و یا فرار از نوجوانان از مدرسه دارد. مدرسه همچنین رشد فکری، عاطفی و اجتماعی کودکان میشود و با آموزش حرفهای خاص آنها را برای وارد شدن به دنیای بزرگسالان آماده میسازد.
3 ـ مهاجرت: عامل دیگر که امروزه افزایش بزهکاری اطفال و نوجوانان گردیده مهاجرت از روستا به شهر و مشکلات مربوط به حاشیه نشینی دست وضع مساعد و مطلوب مراکز شهری و تمرکز امکانات رفاهی در شهرها باعث شده همه ساله عدهای از روستائیان به نقاط شهری و عدهای از کشورهای فقیر به کشورهای پیشرفته مهاجرت کنند. کمبود مسکن مناسب و عدم انطباق با قواعد و معیارهای حاکم بر جوامع شهری باعث میگردد که اینگونه مهاجرین با سکونت در زاغههای حاشیه شهر، عملاً زندگی مجرمانهای را آغاز نمایند.
افزایش جرایمی نظیر سرقت، خرید و فروش استعمال مواد مخدر در این گونه، افراد، امروزه، به صورت معضلی بزرگ در آمده است بدیهی است سهم افراد خردسال در این میان بیش از سایرین میباشد. مهاجرین برای کسب درآمد، اطفال خردسال را نیز وادار به کارهای کاذب نموده، عملاً راه سوء استفاده از آنها را برای دیگران باز میگذارند و خود با دیگران آنان را به تکدی، سرقت، جیب بری و با خرید و فروش مواد مخدر وادار میکنند.
بعضی از دانشمندان و اساتید معتقدند که مهاجرتهای داخلی و بین المللی، امروز یکی از دلایل عمده افزایش نرخ بزهکاری مخصوصاً در ماین نسل اول مهاجرین میباشد
4 ـ گسترش و توسعه وسایل ارتباط جمعی: پیشرفت و توسعه وسایل ارتباط جمعی علی رغم تمامی مزایا که داشته است دارای معایبی نیز میباشد. با توسعه وسایل تصویری از قبیل تلویزیون یا مجلات، سینما، رایانه و اینترنت اینگونه وسایل تبدیل به مدارس آموزشی مجرمانهای برای افراد اطفال و نوجوانان گردیده است که استعداد یادگیری و تقلید آنه بسیار زیاد میباشند. نمایش فیلمهای رزمی و جنگی، افزایش صحنههای سرقت ماهرانه و افزایش صحنههای قبیح هر کدام در نوع خود باعث تأثیر منفی بر اینها و گرایش آنان به اعمال مجرمانه مذکور گردیده است.
بدیهی است آشنایی با اینگونه مسائل هر روز بر میزان و گستره جرایم اطفال و نوجوانان میافزاید.
در ارزیابی برنامههای سه شبکه تلویزیون آمریکا یعنی
ABC و NBC و CBS معلوم شده است که این شبکهها در برنامههای خود در هر هفته 92 مورد حمله با اسلحه گرم، 113 صحنه تجاوز به عنف، 9 صحنه خفه کردن، 168 صحنه نزاع با مشت و لگرد و 179 مورد تخلف از قانون را نمایش میدهند. از سوی دیگر، هر کودک تا رسیدن به سن 14 سالگی جمیعاً 13000 مورد قتل و تجاوز را مشاهده میکنند.به علاوه، چون بیشتر تماشاچیان تلویزیون را طبقات فقیر و محروم جامعه تشکیل میدهند که به علت نداشتن سرگرمی متنوع دیگر به تلویزیون پناه میبرند، بنابراین تأثیر تلویزیون در ترغیب آنان به دزدی بیشتر بوده است.