پیشنهادات

   برنامه‌ریزی برای پر کردن اوقات فراغت جوانان بعنوان یک گروه درمعرض خطر از طریق گسترش فضا‌های ورزشی ، فرهنگی، هنری و آموزشی .

-       برنامه‌ریزی برای آموزش روش‌‌های قاطعیت،مهارت‌های زندگی و واکسیناسیون ذهنی به افراد درمعرض خطر.

-                 آموزش والدین برای برخورد تربیتی مناسب با فرزندان و امن کردن محیط خانه برای پیشگیری از فرار عاطفی فرزندان و نیز واگذاری مسئولیت و اجازة ابراز وجود به آنان جهت پیشگیری از انتخاب راه‌های انحرافی ابراز وجود ازسوی این گروه.

 ایجاد تشکل‌‌های دانش‌آموزی بعنوان مفری برای کسب هویت با تأکید ویژه بر اهداف تفریحی ، آموزشی و هنری
انشاالله  در سرزمین ایران شاید هیچ ناهنجاری در میان جوانان نباشیم   انشاالله 

آموزش قاطعیت

 

دراین روش فرض برآن است که نوجوانان بدلیل فقدان اعتماد به‌نفس و احساس ضعف در برابر دیگران نمی‌توانند به تقاضا‌های نامعقول آنان جواب منفی بدهند . راه حل پیشنهادی عبارتست از تمرین در شرایط خطرساز ( که قبلاً با توجه به شرایط سنی و موقعیت اجتماعی فرد مشخص شد‌ه‌است ) ، و مشابه‌سازی این شرایط مخاطر‌ه‌آمیز بگونه‌ای که فرد وقتی در شرایط واقعی قرار گیرد با توجه به تمرین‌‌های انجام شده توان ایستادگی دربرابر تقاضا‌های نامعقول ازجمله دعوت به استعمال مواد مخدر را داشته باشند . این شرایط نه‌تنها درمورد پیشگیری از اعتیاد بلکه پیشگیری از عود مجدد اعتیاد در افراد بازپروری شده نیز مؤثر است. با توجه به سن، سواد و شرایط اجتماعی فرد امکان استفاده از تمرین فردی، مشاهدة فیلم مناسب با نیاز فرد ویا ترکیبی از دو روش وجود دارد. فرض برآن است که مکانیزم‌های تنبیه و تقویت جانشین ( بندورا 1985 نقل از سیف 216 : 1381 ) در این زمینه فعال می‌شوند و فرد را از عواقب اعمال خود آگاه می‌کنند.

آموزش مهارت‌های زندگی و اطلاع رسانی

دراین روش فرض براین است که فرد بدلیل فقدان تجربه و مهارت ممکن است در مسیر‌های انحرافی گرفتار آید و ازسوی کسانی راهنمایی شود که فاقد صلاحیت لازم هستند . به همین دلیل با آموزش مهارت‌های پایه و نیز اطلاع رسانی درمورد مخاطرات موجود امکان پرهیز از شرایط منجر به سوءمصرف وجود دارد . اجزاء این روش شامل موارد زیر هستند :

1-     آموزش روش‌‌های تصمیم‌گیری و قبول مسئولیت

2-            آموزش روش‌‌های غلبه بر اضطراب و نگرانی

3-            اطلاع رسانی دربارة میزان سوءمصرف مواد بین جوانان و کل جمعیت

4-            آگاهی و اطلاع رسانی دربارة عوارض سوءمصرف مواد

 

روش‌‌های مقابله با فشار همسالان

  روش‌‌های مختلفی برای کاهش فشار ناشی از شرایط گروهی دوستان و همسالان وجود دارد که همگی برآموزش تأکید دارند . ازآن جمله واکسیناسیون ذهنی ، آموزش قاطعیت و آموزش مهارت‌های زندگی است که درپی به تفکیک بررسی می‌شوند .

واکسیناسیون ذهنی

از زمان کشف عوامل میکروبی ایجاد بیماری‌های واگیر توسط پاستور، ایجاد مصونیت در برابر عوامل بیماری‌زا  ازطریق واکسینه کردن افراد یکی از طرق مهم پیشگیری از بیمار‌ی‌های عفونی بشمار رفته است (مهریار و جزایری 19 : 1377) . هرچند درمورد مشکلات اجتماعی نظیر اعتیاد  امکان واکسیناسیون به معنی دقیق آن وجود ندارد ، اما فرض برآن است که با هشدار دادن به افراد نوعی آمادگی برای مقابله با شرایط سوق دهنده به سوی مصرف مواد درآن‌ها بوجودمی آید . ازنظر تاریخی آغاز کاربرد این روش به دوران جنگ کره برمی‌گردد که تعداد زیادی از خلبانان آمریکایی به اسارت نیرو‌های چینی درآمدند . تجربة ناشی ازاین شرایط باعث شد مطالبی درمورد نحوة مقابله با اندیشه‌‌های کمونیستی به نیرو‌های درمعرض خطر اسارت ارائه دهند ، با این هدف که درصورت اسارت افراد امکان مقابله با اندیشه‌‌های کمونیستی و مقاومت دربرابر آن‌ها داشته باشند . نحوة کار بدینگونه بود که حملاتی خفیف به مبانی فکری افراد می‌شد تا به استدلال دربرابر این حملات بپردازند (ارونسون 92 : 1991) . درارتباط با اعتیاد نیز امکان استفاده از این روش برای گروه‌‌های در معرض خطر وجود دارد . با تشخیص دقیق روش‌های اعمال فشار گروهی می‌توان فرد را برای مقابله با این شرایط آماده کرد ، درست همانطورکه گویی اورا برای مقابله با یک میکروب آماده می‌کنیم